Koncentreret politisk suppeterning

Politisk journalist Troels Mylenberg har skrevet en lille perle af en bog der samler op på forreste politikere i dansk politik. De otte partiledere fra venstrefløjens unge politiske talent Johanne Schmidt Nielsen til højrefløjens garvede dronning Pia Kjærsgaard.

Bogens force er at den lader politikerne komme til orde i mere end 9 sekunders soundbite, der ellers bliver tilbudt i prime-time. Mylenberg formår at få alle partilederne til at folde deres politiske visioner ud - og deres personlige ambitioner - og det er interessant læsning.

Interviewene har Mylenberg lavet for Berlingske Tidende igennem sommeren 2009, og det er altså nu blevet til en fin lille bog, der sætter samtlige danske partiledere ind i en samlet interview-række.

Før hvert interview gives der en kort introduktion og en opdatering på hvad partilederne har lavet, og Mylenberg giver dem en karakteristik set med egne øjne. Dette er med til at rammesætte interviewene passende inden det går løs med spørgsmål.

Ved hvert interview er Mylenberg hjemme ved de enkelte partiledere, og vi får en lille stemningsrapport (sine steder lettere kritisk) af hvordan stemningen og atmosfæren er. De radikales Margrethe Vestager får en ikke helt ublid medfart, men bogen bliver aldrig sur og tvær. Mylenberg giver tilpas afmålte og enkelte bitre drops som karakteriserer politikerne ud fra, hvad Mylenberg har oplevet igennem årene i Christiansborg-miljøet.

Flotte billeder

Et af bogens fortrin er de yderst velpolstrede billeder skudt af fotografen Erik Refner.

Billederne udforsker (og udfordrer) politikerne på en ny måde, og giver liv til de ellers så normale og kedelige Christiansborg-billeder, som vi vanligvis bliver spist af med i dagspressen.

Her er vi hjemme ved Johanne der slænger sig på bænken i baggården på Nørrebro, og vi er med bag ligusterhækken med en hvidklædt sommerfrisk Pia Kjærsgaard på trappen til huset. Bogen bedste billeder er taget af en eftertænksom Lars Løkke på et færøsk klipperev. Det gavner både bogen (og politikerne) at blive fotograferet i andre omgivelser. En kritisk anke herfra er dog, at det nærmer sig ren reklame - man må formode at billederne er kommet til verden i et gensidigt samarbejde mellem politiker og fotograf. Dette opvejes dog af Mylenbergs kritiske og velvalgte spørgsmål til politikerne, så det er både en ærlig og kærlig politiske bog.

Dead man walking


Et af de mest interessant interviews er overraskende med Liberal Alliances leder Anders Samuelsen. Samuelsen er i bogen affotograferet gående på en snoet landevej med kors og kirkegård i baggrunden. Dead man walking synes pointen at være fra Mylenberg og Refners side.

Samuelsen er gået fra Radikale over Ny Alliance til Liberal Alliance på mindre end tre år, og han er nu i et parti der dag for dag nærmer sig graven på den politiske kirkegård.

Mylenbergs interview med Samuelsen kommer overraskende rigtig godt ind i den figther-ånd der gør, at mennesker bliver i politik trods svære odds og lange seje træk. Samuelsen har en mission, og det lykkedes faktisk at komme et spændende spadestik dybere ned i materien. Hvad er det manden kæmper for? Hvad er det liberalistiske projekt? Det gives der spændende og dybe svar på.

Fin politisk suppeterning

Mylenbergs interview-bog er en fin lille koncentreret suppeterning om Danmarks politiske lederskab anno 2009/2010. Hvad driver frontpersonerne i dansk politik og hvorfor gør de som de gør. Den er værd at læse, for de der ikke følger med dagligt i dansk politik, men for den politiske nørd, er nu ikke meget nyt under solen.

Mylenbergs mission med bogen er at komme om bag mediemuren - og det lykkedes. I en tid hvor medievante politikere oftere ved hvad de skal svare inden spørgsmålene er givet, søger Mylenbergs bog, som der står på omslaget: "om bag facaden på de politiske ledere. Hvad driver dem, hvad ønsker de, og hvordan vil de forandre det danske samfund?"

Det er ikke en politisk bog der går over i historien som afslørende, opsigtsvækkende som eksempelvis Morten Pihls formiddable Brixtofte-bog "Højt at flyve", ligesom der ikke graves yderligere i personlige skandaler og politiske sagsakter.

Det er det politiske der i centrum, og visionerne der er kredses om. Det er dejligt befriende af få indhold i bolledejen, og det føles godt efter endt læsning at det ikke blot er form og spin alt sammen som det eksempelvis er tilfældet i "Det politiske superbrand". Politik er personer, og det får Mylenberg præsenteret gedigent i "De forreste".

Fire stemmer ud af seks til Mylenbergs interview-bog "De forreste"

Troels Mylenberg
De forreste
People's Press
199,00 kroner