Bæredygtighed på Roskilde: Praktik og idealisme

Tor Hvalsøe har  opsat 5 solcellefangere, foto: Lasse Kristensen

"Vi kan køre et godt stort anlæg på de her solceller", lyder det fra Tor Hvalsøe, der sammen med en gruppe andre Roskilde-gæster for andet år i træk sætter store solceller op ved teltlejren i DREAM City for at få strøm til mobiltelefoner, anlæg og andre nødvendige festival remedier.

For Tor handler det ikke om idealisme men om ren praktik. Det handler kort sagt om at kunne få strøm til helt basale ting i løbet af den uge festivalen kører.

"Vi kan opsamle omkring 300-400 watt på de  tre kvadrameter solcelleplader, vi har sat op. Hvis vi kunne sætte en dieselgenerator, ville vi klart have det", fortæller Tor.

De fem solcelleplader sørger for strømmen til at lade en opsigtsvækkende rund diode-kuppel op, så den kan vise knivskarpe lysende statements ud i Roskilde-natten. Det tiltrækker sig opmærksomhed fra festivalgæsterne når de passerer, fortæller Tor.

Tor vender sammen med resten af festivalkammeraterne solceller-fangerne efter solen dagen igennem for at få maksimalt strømudbytte. Det handler om ren pratik.

"Det er ikke nok at vende solcellerne mod syd, de skal vendes korrekt mod solen dagen igennem, for at få nok power".

Campingområde ren som villavejen
Ved siden af Tors og andre festivalgængeres praktiske solcelleløsninger har Roskilde Festival udarbejdet en bæredygtighedsstrategi, der skal blive en del af en samlet strategi for Roskilde Social Responsibility.

Roskilde Social Responsibility dækker over festivalens arbejde med bæredygtighed forstået som social ansvarlighed og miljø. Strategien handler om, hvordan bæredygtighed gøres til kulturen omkring Roskilde Festival. Et andet tiltag er ny læring - og vidensdeling med en festival i Schweiz, der arbejder på at skabe en 100 % selvforsynet festival.



Christina Bilde, RF's talskvinde, foto: Lasse Kristensen
Skellet mellem miljøidealisme og praktisk tilgang rammer præcist ned i de udfordringer som Roskilde Festivalen har imellem på den ene side at være affalds - og miljøbevidst og så et frium for gæsterne.  
Christina Bilde, der er talskvinde for Roskilde Festivalen påpeger at mange gæster dog udviser en høj grad af miljøbevidsthed

"Hvis man står og kigger ud over camping-området ved vest og kigger den ene vej, så er der ret meget affald, og mere end man finder derhjemme ved villavejen. Kigger man derimod til den anden side, så ligner det nærmest den reneste villavej, og det er på grund af festivalgæsterne, der har forpligtet sig til at holde deres områder rent", fortæller Christina Bilde og fortsætter:

"Et af dogmerne i DREAM City er eksempelvis, at du må tage alt med ind - også det du normalt ikke må tage med ind på Roskilde Festivalen. Sidste år lå der ikke noget tilbage af de ting folk havde taget med ind, det er dejligt", fortæller Bilde.

Det handler ifølge Bilde om at bibeholde en god balance mellem det frirum som Roskilde Festivalen tilbyder, samtidig med at festivalen også spiller en markant rolle i forhold til affaldshåndtering og miljø.

"Vores gæster betegner sig selv som nogle, der går op i miljøet. Vi er oppe omkring 75-80 % som er miljøbevidste viser undersøgelser. Op til 45 % ud af denne miljøbevidste gruppe fortæller, at de eksempelvis husker, at få smidt ting ud i skraldespandene"

LED lys og strømfokus
Roskilde Festivals mange musikscener kører på almindelig strøm via elnettet, men har dieselgeneratorer til at sørge for back-up, hvis strømforsyningen svigter. Festivalen har ialt 20 dieselgeneratorer stående som nødvendig backup. Dog har man på festivalen satset massivt på LED lys som reducerer strømforbruger kraftigt. Specielt på campingområderne er LED lys.

Roskilde Festivalen arbejder ifølge Christina Bilde på at opdatere deres arbejde med miljø og bæredygtighed fremadretttet.

"Affaldet er vigtigt fordi det er så synligt, men ud fra et energi og CO2 fokus er det slet ikke affaldet, der er det mest afgørende. Vi vil opnå langt mere ved at sætte fokuseret ind over for vores elforbrug eller vores vandforbrug. Man skal have mange flere instanser med. Vi har eksempelvis vores samarbejde med DTU på femte år, hvor man kan teste nogle innovative løsninger af i det små"

DTU-samarbejdet har eksempelvis resulteret i udvikling af en ny letmedtagelig papskraldespand som to piger udviklede sidste år. De fik lov at teste skraldespanden på festivalen, og den bliver nu brugt konkret på Distortion. 

"Skraldespanden er lavet af bølgepap, og det gode ved den er, at du kan tage den med og smide det hele ud på en gang. Det vil dog ikke give mening for Roskilde at bruge den, da vi har så store mængder affald vi håndterer -  men ved mindre dagsevents, hvor der skal ryddes hurtigt væk fungerer den godt", fortæller Bilde. 

Løsningerne fra samarbejdet med DTU behøver ikke kunne fungere på Roskilde Festivalen udelukkende, men kan også anvendes af andre udenfor festivalen og udgøre inspiration og, så idealismen også rækker videre ud end Dyrskuepladsen.


Læs mere om Roskilde Festival miljø og affaldshåndtering








Kommentarer