"Er det en shitstorm, hvis der er tre negative kommentarer på et tweet?"


Tidligere skatteminister og nuværende socialdemokratisk finansordfører Benny Engelbrecht udgav fornylig en bog skrevet sammen med broderen Flemming Sørensen. Emnet er det politiske håndværk og hvordan dette udøves. I marts deltager Engelbrecht som oplægsholder ved konferencerækken Social Media Week i København, hvor han blandt andet sætter fokus på politikernes brug af sociale medier i det politiske arbejde. Jeg spurgte ham, hvordan han bruger SoMe, hvem der er blandt de skarpeste digitale snedkere og politiske håndværksmestre - og om der er gået for meget breaking news og konflikt i den på de digitale medier.

Af Mikael Kristensen

Hvor stor en del af din arbejdsdag bruger du på at kommunikere via sociale medier, og har dette betydning for den måde, du tilrettelægger din arbejdsdag?

"Jeg bruger mindre tid på sociale medier, end man skulle tro. 15 minutter i gennemsnit, og det er som regel i de små breaks, der opstår i løbet af en dag. Jeg bruger især Twitter til at orientere mig om, hvad der sker generelt i nyhedsbilledet. Sammen med Ritzau-rullen, er det min væsentligste kilde til information om hvad der sker lige nu og her. Der er naturligvis undtagelser. Dage hvor jeg bruger ekstra meget tid, for eksempel fordi jeg laver Godaften Borgen eller på dage, hvor der er kongres i partiet eller åbningsdebat i Folketinget. Der kan også være dage, hvor der er et særligt varmt emne, så jeg sætter ekstra tid af til at svare på kommentarer på Facebook."

"Facebook har dog stadig en alvorlig udfordring med trolls, og jeg er helt overbevist om, at det er med til at ødelægge mange gode politiske dialoger, simpelthen fordi folk ikke har lyst til at kaste sig ud i dialog, hvis de risikere, at der kommer en troldehær hoppende ind i tråden og sviner dem til"
Ifølge undersøgelsen DR Medieudvikling 2017 bruger cirka 7 % af danskerne Twitter.  Mange er politikere, meningsdannere og journalister. Facebook er således stadig det store folkelige forsamlingshus, som flere politikere i den seneste tid som Søren Pind (V) og Rene Gade (Å) har valgt fra for en stund. Er Facebook stadig relevant, og hvis det er, hvorfor er det så relevant for dig?

"Jeg benytter mig af Facebook, Twitter og Instagram. Sidstnævnte kan jeg mærke en betydelig øget interesse for, især virker det som om der er en mængde brugere, der er ved at skifte fra Snapchat til Instagram Stories. Det er til gengæld også meget uforpligtende, og jeg tillægger det ikke så stor professionel værdi. Det kan være det vil ændre sig over tid. Facebook giver mig mulighed for at nå ud til en ret bred skare – men man kan godt mærke, at algoritmerne har ændret sig markant over det seneste års tid. Men jeg er ikke ked af, at et opslag der for et år siden ville være blevet delt 500 gange nu kun bliver delt 10 gange, for kvaliteten af den dialog der opstår er bedre, når de folk der engagerer sig har en oprigtig interesse i emnet. Facebook har dog stadig en alvorlig udfordring med trolls, og jeg er helt overbevist om, at det er med til at ødelægge mange gode politiske dialoger, simpelthen fordi folk ikke har lyst til at kaste sig ud i dialog, hvis de risikere, at der kommer en troldehær hoppende ind i tråden og sviner dem til. Twitter er populært sagt et intranet for kommunikatører, hvor jeg benytter mig af lige dele politiske budskaber og afslappet spas. Der var engang hvor Twitter havde markant færre trolls end Facebook, men det er desværre lidt ved at ændre sig."

Du er valgt i Sønderjylland og færdes ofte i København i dit politiske liv. Er der forskel på hvilke kanaler du vælger at kommunikere ud til din valgkreds, og så den måde du kommunikerer til det politiske og mediemiljøet i København?  I så fald, hvad består denne forskel i?

"Ja, bestemt. Jeg benytter mig i høj grad af at holde noget, man kalder for ”møder” i min valgkreds. Det er sådan en slags gammeldags tweetup, hvor man inviterer folk der interesserer sig for et bestemt emne til at drøfte det. Jeg oplever også at sådanne ”møder” sker helt spontant, fordi jeg træffer folk i supermarkedet, der lige vil snakke om et eller andet. Jeg har blandt andet forfinet, det jeg har kaldt for ”live spørgetid” på Facebook, der især er målrettet Sønderjylland, til at blive til den podcast/livesending, jeg kalder for Godaften Borgen, hvor brugerne kan stille spørgsmål til mig og en aktuel gæst."

"Jeg har et blødt punkt for Lars Løkke Rasmussens nærvær på sociale medier. Hvis han var blot en brøkdel så dygtig en politisk håndværker, som han er på sociale medier ville mange ting se helt anderledes ud i dansk politik."
I din nye bog "De politiske håndværkere", som du har skrevet sammen med din bror Flemming Sørensen, interviewer i en række MF'ere om det politiske håndværks-arbejde på Borgen. Alle politikerne i bogen er - med al respekt - et godt stykke oppe i alderen, og SoMe som en del af den politiske kommunikation er ikke særligt tydelig blandt dem ved første øjekast. Er det fordi der stadig er mere traditionelt politisk håndværk blandt de lidt ældre MF'ere? Modsat de lidt yngre unge MF'ere, der måske bruger SoMe mere integreret i den politiske hverdag?

"Der er flere af de medvirkende i ”De Politiske Håndværkere” der kommer ind på netop sociale medier. Blandt andre nævner Mike Legarth hvordan debatten på Facebook er blevet meget rå. Altså lidt samme synspunkter man har hørt fra Søren Pind, Søren Espersen og Rene Gade. Sociale medier fylder dog meget lidt i bogen, samlet set, fordi det klassiske politiske håndværk i høj grad handler om det der ikke kommer til at fremgå af hverken de traditionelle eller de sociale medier."

Hvem er dine store forbilleder hos andre partier, når det drejer sig om henholdsvis politisk kommunikation på sociale medier, og så det klassiske politisk håndværk med fx samråd, paragraf 20-spørgsmål, lovarbejde og taler?

"Jeg har et blødt punkt for Lars Løkke Rasmussens nærvær på sociale medier. Hvis han var blot en brøkdel så dygtig en politisk håndværker, som han er på sociale medier ville mange ting se helt anderledes ud i dansk politik.Når det handler om det hårde politiske arbejde kommer man ikke uden om Frank Aaen (Ø), der ganske vist er forhenværende, men stadig arbejder for Enhedslisten på Christiansborg."

"Jeg kan være lidt bekymret for, at der kan blive lavet lidt for ”lette” konklusioner. Er det for eksempel en shitstorm, hvis der er 3-4-5 negative kommentarer på et tweet? Næppe, men netop shitstorm-begrebet er noget uklart og kan derfor bruges som selvopfunden nyhedskrog på historier, der ellers ikke ville være relevante"
Har breaking news, hurtige konflikthistorier på SoMe og et hastigt nyhedsbillede ændret kvaliteten af den politiske journalistik? Med andre ord: Er der tale om en nedturs-spiral eller er der grund til optimisme med alle de nye digitale medier og nye måder at kommunikere på til vælgere og offentlighed og jer politikere imellem?

"For et par år siden kunne en politiker nøjes med at skrive: ”Jeg har en god historie om xxx. Den første der ringer får den.” Den tid er heldigvis forbi. I dag kan politikere skrive, det de mener er væsentligt og så kan der måske komme en historie ud af det, hvis journalister synes det er relevant. Det er sådan set ganske transparent. Jeg kan være lidt bekymret for, at der kan blive lavet lidt for ”lette” konklusioner. Er det for eksempel en shitstorm, hvis der er 3-4-5 negative kommentarer på et tweet? Næppe, men netop shitstorm-begrebet er noget uklart og kan derfor bruges som selvopfunden nyhedskrog på historier, der ellers ikke ville være relevante."

Benny Engelbrecht ved Social Media Week i København 2. marts 2018

Om Benny Engelbrecht

  • Benny Engelbrecht er født 4. august 1970 på Amager og er søn af typograf Alf Sørensen og Ulla Sørensen. Han er gift med Charlotte Engelbrecht.
  • Engelbrecht har været skatteminister fra 2. september 2014 til 28. juni 2015, og han har siden 2015 været finansordfører for Socialdemokratiet.
  • Han er folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Sydjyllands Storkreds fra 13. november 2007 og kandidat for Socialdemokratiet i Sønderborgkredsen fra 2006.
Kilde: www.ft.dk
Foto: PressTo Forlaget




Kommentarer