Lad os splejse om det

Otte mennesker på kloden ejer det samme som halvdelen af verdens befolkning på 3,6 milliarder mennesker ifølge en ny rapport fra organisationen Oxfam IBIS der udkom 15. januar i år. 

Yderligere er milliarder angiveligt fosset ud af Skat til en rigmand i Dubai, der mistænkes for skattesvindel. Overklassen og aristokratiet i Danmark sidder tungt på virksomheder der tjener gode penge på daglige forbrugsgoder, som danskerne køber. Fra havegødning, tøj, mikrobrygget øl, legetøj og til biludlejning. 

Overklassen gør hvad de kan for at skattebetalingen er til gavn for familiedynastiernes bugnende pengekasser eller de placerer overskud i eksotiske skattely langt væk fra Danmark. Begge dele har forfatteren Søren Jakobsen kortlagt i en ny bog ”Overklassemagt – på strejftog i Danmarks øverste magtcirkler”. Alt er ved det gamle. Men faren ved ovennævnte kan være at danskerne på sigt får et negativt syn på det at betale skat.

Tilbage i 2009, skrev jeg et indlæg til Dagbladet Information der fokuserer på transparens, i forhold til vores individuelle skattebetalinger. Håbet var - og er stadig - at vi kan bibeholde glæden ved at betale vores skat til fællesskabet. Pointen i indlægget er, at Skat kan gøre langt mere for at synliggøre, hvad det er vi som borgere konkret giver til hinanden via vores skat og dermed til velfærdsydelser i kommuner og stat. Kravet om transparens og bevarelse af skatteglæden er større end nogensinde.                            

Cykelsti på årsopgørelsen 
Mit forslag forslag går på, at Skat for at bibeholde glæden ved at betale skat kan udvikle eksempler, der viser hvad vi danskere bidrager med over skattebilletten helt konkret. Hvis du betaler 200.000 kroner om året i skat, kunne et oplysende tekstafsnit nederst på årsopgørelsen beskrive hvad skattekronerne er gået til. 

Måske bidrager kronerne til et antal månedslønninger til en nyuddannet sosu-assistent eller et antal MR-scanninger på sygehuset. Måske bidrager du til 500 meter nyasfalteret cykelsti i København. Dette kunne stå på årsopgørelsen. Eksemplerne skal blot være illustrative og ikke detaljeret udregnet i forhold til hver eneste borger konkret, hvilket vil kræve mange ressourcer. Der kan blot laves generiske eksempler der tilpasses den enkelte skattegruppe man befinder sig i. Så får borgerne nogenlunde fornemmelse for hvad skattekronerne svarer til omregnet i konkrete velfærdsydelser. 

Der kunne udarbejdes flere eksempler som matcher de ministerielle ressort-områder: forsvar, sundhed, miljø, transport osv. Eksemplerne vil give et mere klart billede på hvilke goder, vi går rundt og giver hinanden via skatteindbetalingerne. En nøgtern omregning fra abstrakte skatteprocenter til konkrete ting. Dette vil skabe mere synlighed om hvad fællesskabet får af mig. Og hvad jeg får af fællesskabet.

Lad os splejse om det 
Når finansfolkene gemmer pengene i skattely langt væk fra skattekassen. Når det danske skattesystem er under pres fra udspekulerede svindlere, så er der brug for, at vi gør mere for, at de der betaler til fællesskabet faktisk kan se nogle gode eksempler på hvad de får eller giver. Dette kan binde os bedre sammen på tværs af lag og giver måske bedre forståelse, når årsopgørelsen dumper ind i e-boks. En Gallup-undersøgelse fra 2014 foretaget for Berlingske viser at 88 procent af danskerne betaler deres skat med glæde - og den glæde skal gerne bevares fremadrettet.

Når vi tager på fælles kanotur på Gudenåen med vennerne, eller mødes med familien under bøgen i haven, så tager de fleste noget med til sammenskudsgildet. Vi bidrager til fællesskabet med en medbragt flaske vin, en hjemmebagt kage, friskfangede fjordrejer eller seks dåseøl fra Netto. Det at vi får en god aften, bidrager og hygger os sammen er en konsensus-beslutning, som alle i fællesskabet får noget ud af både ved at dele ud og ikke mindst nyde de fælles goder, som vi bringer med til bordet - og som alle kan se. Sagt på jysk: Vi ”splejser om det”. 

Ifølge ordbogen betyder det at splejse, at ”skyde penge i en fælles pulje for at dele nogle udgifter”. Lad os splejse mere transparent i samfundet og synliggøre, hvad det er vi går og splejser om via vores skattebetalinger. Sammen kan vi gøre skattesystemet mere gennemskueligt, konkret og nærværende, så skat forbliver noget, vi betaler med glæde på Strandvejen og i Sydhavnen.

Indlægget er bragt i forkortet udgave i Dagbladet Information 25. januar 2017.

"Overklassemagt - på strejftog i Danmarks øverste danske magtcirkler" af Søren Jakobsen er udkommet på forlaget Tiderne Skifter 


Kommentarer