Jyske SF'ere: Medierne fokuserer på kommunalpolitik i København

Overborgmester Frank Jensen på VEGA i København, da Thorning fik regeringsmagten i 2011. Foto: Mikael Kristensen


Hvad mener to garvede jyske SF'ere om mediernes dækning af KV17, og hvilke politiske topprioriteter har de for deres lokalområde fremadrettet?

Af Mikael Kristensen

Karina Lorentzen Dehnhardt har tidligere siddet i Folketinget, hvor hun blandt andet var formand for Retsudvalget. Ved Folketingsvalget i 2015 manglede hun blot 91 stemmer for at komme i Folketinget igen.

Hun stiller op som spidskandidat for SF Kolding til kommunalvalget 21. november 2017.
Dehnhardt bor i Seest ved Kolding, og for hende er lokal uddannelse vigtigt set med Kolding-brillerne på:

"Veluddannet arbejdskraft er afgørende for at have jobs i kommunen. Når en IT-virksomhed vil flytte væksten til København, fordi de ikke kan få folk, vil også kontorjob, rengøring og andre lønmodtagerjobs forsvinde med dem. I SF har vi krævet at flere uddannelser flytter ud til os i provinsen, så byens unge ikke skal rejse væk for at få en uddannelse. De vender nemlig ikke tilbage, når de først er flyttet ud og har slået sig ned. Derfor skal de uddannes lokalt", forklarer hun.

Læs også: Vælgerne har fokus på klima og ældre ved KV17

Fokus på handicappede

Små 100 kilometer længere mod nord i Herning, er en anden garvet SF'er på valg til byrådet. Peter Villadsen har været medlem af Herning Byråd siden 2005. Igennem 25 år har han arbejdet i folkeskolen, og arbejder i dag som uddannelses-vejleder og konsulent i Herning Kommune. Villadsen har været med i lokal politik i lang tid. Han meldte sig ind i SF helt tilbage i 1989.

I Herning er det, som det er tilfældet i Kolding, den borgernære velfærd der er på spil. På spørgsmålet om, hvad den største kommunale udfordring er lige nu på den jyske hede, er Villadsen ikke i tvivl:

"Den manglende demografiregulering på handicap- og psykiatriområdet. Antallet af borgere, der har brug for hjælp er stærkt stigende, og der sker ingen regulering fra statens side, som eksempelvis på ældreområdet. Der skal løses flere opgaver til flere borgere for den samme pose penge. Jeg vil gerne skabe forståelse for i byrådet, at når der kommer flere borgere, skal der følge penge med fra kommunekassen - en slags intern demografiregulering", mener Villadsen.

Ved seneste valg var et af Venstre og Hernings borgmester Lars Krarups (V) valgløfter, at man ville flytte fokus fra handicap- og psykiatriområdet over til ældreområdet. En af de udmeldinger, der har givet anledning til uenighed og debat i byrådet. Ikke bare for SF, men også for Enhedslisten, er det en mærkesag i Herning, at handicap- og psykiatriområdet skal opjusteres.

Færre elever i skoleklasserne

Hos Karina Lorentzen Dehnhardt i Kolding er skoler og institutioner blandt hendes mærkesager.

"Vi skal have flere voksne omkring vores børn i skoler og institutioner – det duer ikke, at pædagogerne står alene med op til 16 børn eller at forældre fravælger folkeskolen, fordi der er uro", siger hun.

I Herning er folkeskolen også allerøverst på dagsordenen. Her har Peter Villadsen fokuseret på blandt andet positive historier fra den lokale Brændgårdsskolen, der har fået en del opmærksomhed i lokalpressen i den seneste tid, da skolen for nylig blev kategoriseret som "underklasseskole" i en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), ifølge Herning Folkeblad.

"Der skal ansættes flere lærere og pædagoger, da normeringen i Herning ligger under landsgennemsnittet. Samtidig bør der højst være 24 elever i hver klasse. Vi bør også lave en lokalaftale for lærerne", fortæller Peter Villadsen.

Se analysen fra AE

Gågaden Herning hvor KV17-valgkampen er i gang. Foto: Peter Villadsen
En anden vigtig dagsorden for Villadsen er at få sat mere fokus på nedsat arbejdstid. SF kører aktuelt en national kampagne, der har mere ro og mindre stress i samfundet i centrum. Villadsen forklarer:

"Alt for mange brænder ud i spændet mellem job og hjem. Vi skal give offentligt ansatte ret til at gå op og ned i tid, når det passer ind i deres hverdag. Det har man allerede gjort i København med succes".

Mediefokus på København

Én ting er politik. Noget andet er mediernes dækning af lokal politik ude i kommunerne i den kørende valgkamp. Er den kommunale valgkamp i provinsen godt nok repræsenteret i den landsdækkende mediedækning? Ifølge Karina Lorentzen Dehnhardt, er der for meget fokus på København:

"Hvor ofte ser du nyheder fra andre kommuner end København, med mindre der er tale om skandaler eller en DF-kandidat som har lavet et kontroversielt Facebook-opslag? Ikke ret tit. Men de lokale DR P4-radiostationer skal have stor ros for deres lokale dækning – de er gode til at fange stort og småt i hverdagen", påpeger Lorentzen.

Peter Villadsen er enig med Dehnhardt. Han giver i samme ombæring nærværende blog et friskt skud fra hoften, da han får spørgsmålet om mediernes  fokus på Københaver-politik:

"Se blot interviews på denne blog. Maria Gjerding og Jacob Mark er MF`ere. Peter Westermann er SF`er og vistnok københavnerkandidat. Frank Jensen og Niko Grünfeld er københavnerkandidater. Det siger vist alt", slutter han.

Der er anvendt kildemateriale fra:
DR.dk, Altinget.dk, politikernes hjemmesider. 






Kommentarer

Og de blå lejesvende på TV2 fokuserer på de blå kandidater som Ulrich Wilbeck, der får minutters gratis reklame i Nyderene på TV2. Hvad interesse har det for andre end viborgensere og er højredrejet reklame.